עם בואו של הפסח ניתן לראות כבר את המצות חזרה בסופרים ובבתים שכן המצה היא מאכל שאוכלים בפסח מאז ומתמיד. מה הן סוגי המצות השונים? מה היא בעצם המצה? ומדוע אנו אוכלים בכלל את המצה בחג הפסח?-רומי יופה יא3
מהי מצה בעצם?
מצה היא מאפה העשוי מבצק של אחד או יותר מחמשת מיני דגן שלא החמיץ. המצה מכונה בתורה גם "לחם עוני", כנראה בשל העובדה שהייתה מאכלם של עניים בימות השנה. המצות מוזכרות בתורה ובמקורות יהודים שונים, אך שני המקומות המרכזיים שבהם ניתן להן ביטוי רב, הם חג הפסח, וכן בבית המקדש, שבו הייתה המצה אחד המאפים הבאים בתור קורבן מנחה.
קיימים שני סוגי מצות: מצה הנעשית ביד (לרוב עגולה), ומצה המיוצרת על ידי מכונה (לרוב מרובעת). בקהילות יהודיות רבות נוהגים לאפות מצות לקראת חג הפסח בשיטה המסורתית וללא שימוש במכונות ייעודיות המקלות במידה ניכרת את העבודה וזאת מטעמים הלכתיים ואידאולוגיים. בדורות האחרונים רק מעטים מקפידים לאכול רק מצות-יד כל הפסח.
מדוע אנו אוכלים את המצה בחג הפסח?
אחת ממצוות הפסח היא אכילת מצה בליל הסדר, כזכר ליציאת מצרים, לפי ספר שמות, אפיית מצה הינה מהירה ולכן זאת הייתה האופציה היחידה שכן לא יכלו היהודים להכין לחם מחשש שפרעה התחרט ויאסור על עזיבת היהודים את מצרים. על פי רוב הדעות, אין מצווה באכילת מצה בשאר ימות החג, אך בגלל שיש איסור לאכול חמץ, המצה מהווה גם בהם מאכל עיקרי, כתחליף ללחם. עם זאת, קיימת בהסבר החיפזון בעיה, שכן בתורה מופיע עוד לפני היציאה, הציווי על אכילת מצות שבעת ימים. שתי בעיות בסיסיות נשאלות לאור זאת: האחת, כיצד ניתן לומר שבני ישראל אפו את הבצק מצות "כי גורשו ממצרים ולא יכלו להתמהמה", אם צוו בכך מראש? השנייה, כיצד אומרת התורה שהסיבה לאכילת מצות בפסח היא הבריחה בחיפזון, והלוא הציווי קדם למעשה? פרשנים שונים התייחסו לכך לאורך ההיסטוריה. תשובה אחת שניתנה על השאלה הראשונה הייתה, שבני ישראל נצטוו על שם העתיד משום שגלוי וידוע לפניו שייצאו במהירות, ציווה אותם מראש על המצות. ועל השאלה השנייה הייתה התשובה, שבני ישראל נצטוו אז על אכילת מצות רק לילה אחד, ואילו הם אכלו כל שבעת הימים משום החיפזון שבו יצאו. אמנם הסבר זה קצת קשה, מכיוון שהאכילה שבעת ימים כבר כתובה לפני כן, ונראה לכן שפרשנים אלו הסבירו זאת על פי הכלל שאין מוקדם ומאוחר בתורה, והציווי נכתב שם על אף שבפועל נאמר מאוחר יותר. נוסף על כך יש לציין, כאשר בית המקדש היה קיים, הייתה מצווה מיוחדת באכילת המצה יחד עם קורבן פסח ועם המרור בליל הסדר.
מה ניתן לעשות עם מצה?
לאלו שטעמו מצה בעבר בטח יודעים שהיא חסרת טעם, ולאחר זמן מה של אכילת מצה, נמאס ממנה! אז הנה כמה דברים שניתן להכין ממצה כדי שגם בפסח מי שלא אוכל חמץ יוכל להנות!
אחד המאכלים שניתן להכין ממצה הוא קניידלך אשר הוא מאכל אשכנזי מסורתי העשוי כמעין קציצה עגולה, המתבשל בתוך המרק ונאכל עמו. קניידלך עשויים מקמח, לרוב מקמח מצה, ולעיתים אף מחתיכות מצה מרוסקות, ולכן הם נחשבים כמאכל מסורתי בעיקר לפסח. שאר מרכיביו של הקניידלך הם ביצים, שמן ומים. עוד מאכל שניתן להכין ממצה הוא מצה בריי, מצה בריי הוא ביטוי ביידיש שמשמעותו הוא מצה מטוגנת, כשמו הוא מאכל של מצות מטוגנות. על פי רוב, שוברים את המצות וטובלים אותן בביצה טרופה ואז מטגנים אותן במחבת.
Comments