יום האישה הבין-לאומי (יום הנשים הבינלאומי), שנקרא במקור "יום הפועלות הבין-לאומי", מצוין ב-8 במרץ בכל שנה מאז שנת 1909. זהו יום שמציין את התרומה של הנשים לחברה והכרה בתפקידן החשוב בכל שדה ותחום, ומדגיש גם את המאבק הארוך והמתמשך למען השוויון בין המינים, שעוד אינו קרוב להסתיים. היום גם מהווה תזכורת לכך שלאורך ההיסטוריה, נשים נאלצו להילחם כדי לקבל את הזכויות וההזדמנויות שהן ראויות לקבל, ועל משמעויות המונחים "שוויון", "זכויות", ו-"צדק" שהיו מכוונים תמיד אך ורק לגברים.
במהלך יום זה מציינים גם את התרומות האדירות של הנשים למדע, לתרבות, למלחמה, למשפט, לתעשייה, לחקלאות ולמגזר הציבורי, וגם את תפקידן החשוב של נשים במשפחה ובקהילה. לא רק נשים משמעויות ביום הזה אלא גם לגברים ישנו תפקיד חשוב בהגברת המודעות לצורך השוויון הדרוש בין המינים.
מאז ראשית המאבק על זכויות הנשים נעשתה כברת דרך בהשוואת המצב החוקי של נשים לזה של גברים. אך למרות ההתקדמות שנעשתה בשנים האחרונות, עדיין נדרשת עבודה רבה כדי להשיג את שוויון מלא בין המינים. עדיין קיימים פערים משמעותיים בין גברים לנשים בתעסוקה, בפוליטיקה ובחברה, ועדיין ישנן עבירות מין ואלימות כלפיהן שחייבים להילחם בהן. ישנם עוד תחומים בחברה בהם נשים נמצאות בעמדות משמעותיות הרבה פחות מגברים, כגון בתחום ההשכלה והחינוך, בתחום הפיתוח הכלכלי, ובתחום ההשתלמות וההכשרה.
ביום האישה הבין לאומי, חשוב להדגיש את ההישגים והתרומה העצומה של הנשים לכל תחום ולכל תחום ולעולם כולו. חשוב להדגיש את הצורך במאמץ קהילתי כדי להבטיח שוויון מלא לנשים ולגברים בכל היבטי החיים, ולהשגת מצב בו כל אחד ואחת יכולים להשיג את הפוטנציאל המלא שלהם בכל תחום. ביום האישה הבין לאומי יש לזכור ולהדגיש את ההישגים והתרומות של הנשים לעולם. זהו יום שבו חשוב לזכור כי המאבק עדיין לא נגמר, וכי יש עוד הרבה לעשות כדי להבטיח שוויון מלא לנשים.
יום האישה הבין-לאומי מצוין ברחבי ישראל, כמו גם במדינות רבות ברחבי העולם, ב-8 במרץ, כאשר לטובת הנשים פועלת בכנסת ישראל הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי וועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות. הועדות מופקדת על קידום מעמד האישה לקראת שוויון בייצוג, בחינוך ובמעמד האישי, על מניעת אפליה בשל מין או נטייה מינית בכל התחומים, על הקטנת פערים בכלכלה ובשוק העבודה ועל מאבק באלימות כלפי נשים.
ישנן כמה תרומות והישגים משמעותיים של נשים בהיסטוריה, המשפיעים עד היום על החברה והם כוללים:
הזכות להצביע ולהיבחר - זהו הישג משמעותי ביותר בתחום הזכויות הפוליטיות של הנשים. זכות זו התקבלה במדינות רבות ברחבי העולם במהלך המאה ה-20. הזכות לחינוך והשכלה - הזכות לחינוך והשכלה הוא עוד הישג חשוב של הנשים, התחילה במאה ה-19 והתפתחה במהלך המאה ה-20. כיום נשים רבות מצטיינות בתחומי הלימודים השונים ועובדות בתחומים המתאימים להן. הזכות לעבודה והשגת שוויון בשכר- זכות לעבודה ושוויון בשכר הינם הזכויות החשובות ביותר לנשים במערכת החברתית. במהלך השנים התקבלו חקיקות של השוויון בשכר, כמו גם התקדמות בהשכלת הנשים, וכיום נשים מצטיינות במגוון רחב של תחומי עבודה ומשכורתן הינה בהתאם.
אבל למרות שחוגגים את יום האישה הבין-לאומי יש לזכור שהמאבק לא הושלם ועדיין יש פערים בין גברים לנשים במגוון תחומים, כגון:
פער כלכלי - נשים עדיין מרוויחות בממוצע פחות מגברים באותם עמדות ותפקידים. פער בזכויות משפטיות- נשים עדיין נתקלות בקשיים רבים כאשר מדובר בגישה למערכת המשפטית ובזכויות שלהן במצבים של אלימות ותוקפנות. פער בתחום הקריירה - נשים עדיין נתקלות במגוון מכשולים כאשר מדובר בהתקדמות בקריירה. פער בתחום החינוך והשכלה - נשים עדיין נתקלות במגוון מכשולים בהשגת חינוך והשכלה, במיוחד במדינות מתפתחות.
אך, חשוב לציין כי ישנם מדינות ותרבויות ששוויון הזכויות בין גברים לנשים מתקיים בהן יותר מאשר באחרות, וכן ישנם מגוון מקרים של נשים שמצטיינות ומוכיחות את עצמן בתחומים שונים. לכן, אין ספק שקיימת התקדמות משמעותית אולם עדיין על נשים להמשיך במאבק ולהוכיח שהן שוות בין שווים.
Comments