בילדותי, בכל שנה נהגנו ללכת משפחתי ואני ביחד לכיכר רבין בתל אביב, לאירוע האהוב עליי: שבוע הספר.
שבוע הספר בכיכר רבין הוא דבר מאוד מיוחד עבורי. באירוע הזה הולכים בין דוכני הספרים ומסתכלים אילו ספרים חדשים יצאו השנה, באחת השנים אפילו יצא לי לפגוש את הסופר האהוב עליי באותה התקופה, שלמה אבס, שכתב בין היתר את סדרת הספרים המצוינת "סבא קיש וכלבו המופלא חיש".
שבוע הספר מתרחש אחת לשנה בחודש יוני (השנה הוא יתקיים בתאריכים 14 – 24 ביוני), זהו שבוע אחד שבו כל אוהבי הספרים בישראל מתאגדים ונהנים מספרים ביחד. בדרך כלל, האירוע הגדול של שבוע הספר מתרחש בכיכר רבין, שם יש יריד ספרים, אך השנה הועבר היריד למתחם שרונה בתל אביב. אם אף פעם לא הלכתם ליריד שבוע הספר בתל אביב, מדובר בחוויה שאף חובב ספרים לא ירצה לפספס, ואפילו אנשים שחושבים שהם לא נהנים מקריאה יכולים להיחשף להרבה סגנונות של ספרים שיעניינו אותם בין דוכני הספרים השונים. שבוע הספר אינו מסתכם רק ביריד הגדול בתל אביב, גם בשאר חלקי הארץ מתקיימים ירידי ספרים לקהל הרחב, וחנויות הספרים ברחבי הארץ מציעות הטבות נרחבות על מגוון ספרים.
אז כיצד שבוע הספר בכלל התחיל בישראל? אתם בוודאי שואלים את עצמכם. הצעה לקיומו של שבוע הספר העברי עלתה ב-19 בנובמבר 1924 במאמר מאת אברהם שצ'גלוב, שפורסם בעיתון "הארץ". האירוע הראשון של פתיחת דוכנים למכירת ספרים מוזלים ברחוב, נערך ב-1 באפריל 1926, ונקרא "יום הספר העברי". הוא נערך ביוזמת "המשרד להפצת הספר העברי בארץ ישראל", ארגון שנוסד בשיתוף פעולה בין פרנסי העיר תל אביב לאגודת הסופרים, שבמסגרתו הוצבו דוכנים בשדרות רוטשילד בתל אביב. ההודעה על לידתו הצפויה של "יום הספר העברי" נמסרה לציבור כמה שבועות לפני כן מעל דפי העיתונות בצורה חגיגית:
"לשכת הספר של אגודת הסופרים והספרות העברית החליטה להכריז בחוה"מ פסח על "יום הספר העברי". ביום זה ערכו נשפים, חגיגות, הרצאות, אספות עם, הגרלות, קונצרטים וכדומה, שמטרתם תעמולה ופרסום לספרות העברית. לימים אלה תוציא לשכת הספר גיליון מיוחד, גדול תבנית ומצויר שבו ישתתפו כל סופרי א"י ולו גם בפרק אחד, או באפוריסמוס, ההכנסה של הימים האלה תוקדש למפעלי האגודה".
בתמונה: שבוע הספר בכיכר רבין
אני מאמין ששבוע הספר זו הזדמנות עבור אנשים שבדרך כלל לא קוראים, להיכנס אל תחום הקריאה וללמוד כמה הנאה יש בו. במסגרת השבוע הזה אתן המלצה לסדרת ספרים שנהגתי לקרוא הרבה בילדותי, חשוב לציין שזו סדרת ספרים לילדים, אך אפשר לקרוא אותה בכל גיל ולאהוב אותה באותה המידה. סדרת הספרים שאמליץ עליה היא "דוד אריה" מאת ינץ לוי. הספר הראשון יצא לחנויות בשנת 2007 בהוצאת זמורה ביתן, והאחרון יצא לחנויות בשנת 2014.
בתור ילד אהבתי לקרוא הרבה ספרים, אבל סדרת ספרים אחת שתמיד הייתי חוזר לקרוא היא דוד אריה. בקצרה, גיבור הסדרה הוא דוד אריה שמספר לאחייניו על הרפתקאות דמיוניות במחוזות בדויים , בהם הוא בעיקר מטייל ברחבי העולם ועושה כיף. בסדרה יש כשישה ספרים ובכל אחד מהם דוד אריה יוצא להרפתקה במקום אחר בעולם. בין המקומות נמנים: ערבות רומניה, הג'ונגל הסיבירי, הקוטב המערבי, המדבר השוויצרי, האוקיינוס הטיבטי ויערות סהרה (בטח כבר שמתם לב שחלק מהמקומות אינם קיימים). דוד אריה היא סדרת ספרים מופלאה וסוחפת שתמיד הצליחה להעלות חיוך על פניי. למרות שהסדרה היא לילדים, אני מאמין, שגם אנשים יותר מבוגרים יכולים להנות ממנה. דוד אריה מראה שכאשר סיפור הוא טוב, כולם יכולים להנות ממנו ללא יוצא מן הכלל.
סדרת הספרים זכתה בפרסים רבים, כמו פרס מוזיאון ישראל לאיור ספר ילדים על שם בן-יצחק ובפרס שרת התרבות והספורט ע"ש דבורה עומר בשנת 2016. בנוסף, סדרת הספרים תורגמה לשפות רבות ושוחררה למדינות שונות, בניהן: סין, צ'כיה, קוריאה הדרומית, יפן, הודו וארצות הודו-סין, אנגליה, הונגריה ומקדוניה.
לסיכום, אני ממליץ לכל מי שלא קרא, לקרוא את סדרת הספרים המופלאה הזאת בהקדם, גם אם היא נראית ילדותית. אני מבטיח לכם שלא תצטערו.
Comments