לכבוד יום הביטלס העולמי שחל כל שנה ב25 ביוני, בכתבה זו אספר על אודות קורותיה של להקה אגדית זו, על איך היא התחילה וצמחה לסדר גודל עצום, ואביא סיפורים מאחורי השירים הכי אייקונים שלהם.
מטרת יום הביטלס העולמי היא להביע כבוד כלפי הלהקה האהובה ולחגוג את התופעה האדירה שנקראת הביטלס, שהאידיאלים הרוחניים שלה כללו מסרים של שלום ואהבת חינם. היום נועד גם כדי להודות להם על התרומה שלהם לעולם וההשפעה הענקית שלהם על מוזיקת הרוק והפופ.
הביטלס הייתה להקת רוק בריטית שהחלה את פעילותה בשנות ה60, ונחשבת עד היום, אפילו כ53 שנים אחרי שהתפרקה, ללהקה הטובה והמשפיעה ביותר בכל הזמנים - שלה עדיין נותרו מאות אלפים מעריצים מושבעים ברחבי העולם. סגנון המוזיקה של הלהקה כלל בעיקר רוק אנד רול בשילוב של מוזיקה קלאסית, ומאוחר יותר גם שילבה סגנונות אחרים כגון מוזיקה הודית ואף רוק כבד. לזכות הביטלס מספר פריצות דרך ענקיות בתחום המוזיקה, והם במהרה הפכו ליוצרים הבולטים ביותר של המוזיקה בשנות ה-60 עם שיא המכירות הגדול ביותר בהיסטוריה- ההערכות מדברות על כך שמכרו יותר מ-800 מיליון אלבומים ברחבי העולם.
הלהקה בהרכבה הסופי כללה ארבעה חברים: ג'ון לנון, פול מקרטני, ג'ורג' האריסון ורינגו סטאר, אך הרבה לא יודעים שבתקופה מוקדמת כללה גם שני חברים נוספים: סטיוארט סאטקליף ופיט בסט. המוזיקאים הבולטים ביותר בלהקה היו ג'ון לנון ופול מקרטני, והם גם כתבו את רוב השירים שביצעה הלהקה.
אז איך הם התחילו ומה סוד ההצלחה שלהם? הלהקה התחילה בכלל בשם 'הקוורימן" (The Quarrymen), להקה שהקים ג'ון לנון בליברפול, אנגליה. מכר משותף שהיה ללנון ולפול מקרטני הזמין את פול להופעה של הלהקה בכנסיית סנט פיטרס. ההופעה הייתה מוצלחת והרשימה מאוד את פול, ולאחר ההופעה שניהם נפגשו ואף לנון התרשם מנגינת הגיטרה של פול. לאחר ההופעה חבר אחר בלהקה הציע לפול להצטרף והוא נענה בחיוב. חבר נוסף הצטרף ללהקה, הוא היה חברו הטוב ביותר של ג'ון לנון, צייר בשם סטיוארט סאטקליף. המתופף שתופף בלהקה לא היה טוב דיו להקלטות, ולכן הוחלף ברינגו סטאר שתופף אז בלהקת רורי סטורם וההוריקנים (גם כן להקה מצליחה בליברפול בזמנו).
ההצלחה המסחררת של הלהקה החלה ב1962 ואף נוצרה סביב הלהקה תופעה של היסטריה וכאוס המוני שכונה 'ביטלמניה'. אנשים מכל העולם החלו לשמוע על הלהקה המצליחה, ואף להקות בריטיות אחרות שאבו השראה והצליחו בזכותם. הביטלס הפכו לסמל התקופה: השימוש בסמים, הצבעוניות, הייחוד והדיבור על שלום ואהבה הביאו רוח שונה וצעירה שסחפה את העולם, מה שהוביל להצלחה שלהם לאורך זמן ארוך. לתקליטור הראשון שהוציאו בחרו הביטלס בשירים LOVE ME DO, והשיר P.S. I LOVE YOU - ששניהם נכתבו על ידי פול מקרטני.
ברבות השנים, הצלחת ביטלס גלשה לכל העולם. לדוגמא, הביטלס הופיעו בשוודיה ובצרפת ב1963, אך היו חדורי מטרה להגיע גם לארצות הברית. תקליטור שהוציאו זכה להצלחה ענקית, וב1 בפבואר 1964 הגיע למקום הראשון במצעדי המכירות בארצות הברית. מספר ימים מאוחר יותר, כשהגיעו לנמל התעופה המון סוער של אלפי צעירים עם כרזות קיבלו את פניהם. למרות ההצלחה והמעריצים בעיתונות הביקורות עליהם היו שליליות. טענו שהם 'שיגעון חולף' ושהם 'ייעלמו בעוד שנייה' העיתונים לא יכלו לטעות יותר בגדול כי הביטלס היו ונשארו.
עוד תופעה משמעותית שהחלה בזכות הביטלס היא 'הפלישה הבריטית'. הצלחתם המסחררת של הביטלס בכל העולם הובילה להצלחה מהירה גם ללהקות אחרות ששאבו השראה ישירות מיצירתם של הביטלס. 'הפלישה הבריטית' הביאה לעולם להקות ששירם ויצירתם זכורים עד היום כמו: הרולינג סטונז, the who, האנימלס ועשרות להקות מצליחות אחרות.
ברוח סוף השנה ונושא הגליון, חשוב גם לזכור את הסוף של להקת הביטלס ומשמעותו. הלהקה התפרקה ב1970, כ10 שנים לאחר שהחלה את פעילותה. לסיבת הפירוק השערות שונות שהועלו במהלך השנים: אחת ההשערות היא שאשתו השנייה של ג'ון לנון, שנכחה הרבה באולפן ההקלטות, גרמה לסכסוכים בין חברי הלהקה. ההשערה המקובלת יותר לסיבת פירוקה של הביטלס היא העובדה שכל אחד מחברי הביטלס רצה להתפתח לדרך שונה ועצמאית - היו חילוקי דעות והבדלים בנוגע להמשך פעילות הלהקה, וויכוחים אלו הביאו לבסוף לפירוקה של הלהקה. לבסוף, פול מקרטני הודיע לתקשורת ב10 באפריל של שנת 1970 שהלהקה מתפרקת באופן רשמי. סופם מוכיח שגם אם מצליחים ומשגשגים, חשוב גם למצוא דרך עצמאית ולצאת למסע. בדרך זו, חברי הלהקה כן יצרו ביחד יצירות מדהימות, אך גם ידעו מתי הם צריכים ולצאת לדרכם לבד.
לאחר פירוק הלהקה, אכן כל אחד יצא לדרך עצמאית משל עצמו: לנון, מקרטני, האריסון וסטאר הוציאו כולם אלבומי סולו ב-1970. קריירת הסולו המצליחה ביותר בין כל חברי הלהקה הייתה בהחלט של ג'ון לנון. ב1971 הוציא את השיר 'imagine', השיר הוא שיר המדבר על עולם אוטופי ללא גבולות, ללא דת המרחיקה בין אנשים, ללא רכוש וללא מלחמות וקרבות. השיר הצליח במהרה ואף נחשב בעיני רבים כאחד השירים הטובים ביותר בבכל הזמנים. ההצלחה האישית הגדולה של ג'ון לנון נקטעה ב-8 בדצמבר 1980, בו נרצח לנון באכזריות ביריות על ידי דיוויד צ'פמן, מעריץ מטורף, בפתח בניין הדקוטה בו התגורר.
אין ספק שללהקה תפקיד מרכזי בהחייאת הרוק, והשפעתם התרבותית היא בלתי ניתנת לתיאור. עד היום הלהקה נחשבת ללהקה המצליחה ביותר בתולדות המוזיקה. מהר הם הבינו שלכמות ההשפעה שלהם יש גם מקום פוליטי, והמסרים שהם בחרו להפיץ היו מסרים של שלום, אחווה ואהבה, שיש להאיר את העולם בטוב ולהפסיק את המלחמות.
גם על המוזיקה הישראלית הביטלס השפיעו מאוד. העיתוי ההיסטורי של הביטלס, שהיה בסביבות מלחמת ששת הימים, עיצב דור חדש ועדכני של יוצרים ישראלים. ישראל נחשפה לתרבות הפופ ולרוק, והצמיחה יוצרים רבים שהושפעו ויצרו תוך לקיחת השראה מהם. דוגמאות ליוצרים כאלו הם אריק איינשטיין ושלום חנוך, להקות כגון החלונות הגבוהים, השלושרים ולהקת אחרית הימים, אשר יצרו תקליטים שלמים בהשפעתם.
רבים משירי הלהקה תורגמו לעברית, לרוב בביצועים הומוריסטיים של אריק איינשטיין. אפילו תוכננה הופעה של הביטלס בישראל ב1965, אך ההופעה לא יצאה לפועל בשל חשש של השפעה שלילית על הנוער בישראל בשל השימוש הידוע של הביטלס בסמים וההיסטריה שנוצרה סביבם בכל מקום שאליו הלכו.
43 שנים מאוחר יותר, פול מקרטני הופיע בתל אביב מול כ45 אלף אנשים, המופע 'ידידות לפני הכל' משך שלל גורמי תקשורת ורבים מעידים שזו הייתה ההפקה היקרה ביותר עבור הופעה בודדת בישראל. גם רינגו סטאר הופיע בהיכל מנורה בתל אביב ב2018 בשני סיבובי הופעות ב־24 ביוני וב־25 ביוני.
במיוחד במציאות שלנו, המלחמה המתמשכת באוקראינה, המצב הביטחוני בארץ ובכלל השנאה בעולם שמקיפה אותנו חשוב לזכור את המסרים ואת דרך החיים של הביטלס, שדגלו בשלום ובאהבה והתנגדו למלחמה.
Comments