בכל שנה בסוף האביב ובתחילת הקיץ כולם מדברים על "עונת הנחשים". כתבות מלחיצות בחדשות, סיפורים מפחידים, הרבה תיאוריות ומיתוסים. כל אלו חוזרים בכל שנה בזמן הזה.
בסוף האביב – תחילת הקיץ (חודשים מאי, יוני), ישנה פעילות מוגברת של זוחלים בכלל ונחשים בפרט. הפעילות הגבוהה מהרגיל היא תוצאה של מספר דברים: הגחה מתרדמת החורף, חיפוש אחר מזון, וחיפוש אחר בת זוג בעונת הרביה.
הנחשים שמשוטטים, לפעמים מתבלבלים בחיפושיהם אחר מזון, ומתקרבים לאזורי מגורים. באזורים עירוניים נפוצים כחמישה מינים עיקריים של נחשים. ברשימה הבאה הם מוצגים לפי סדר נפוצות, באזורים הים תיכוניים:
- צפע מצוי (נקרא גם צפע ארצישראלי) - זעמן מטבעות - זעמן שחור - זעמן זיתני - חנק
זעמן שחור, צילום: גיא חיימוביץ'
באזורים הים תיכוניים (מהחרמון עד קו באר שבע, לא כולל הבקעה), הנחש הארסי היחיד הוא צפע מצוי. הרבה פעמים נוטים להתבלבל בין צפע וזעמן מטבעות, אך הם לא באמת דומים ומומלץ לדעת את ההבדלים ביניהם.
צפע מצוי, צילום: גיא חיימוביץ'
זעמן מטבעות, צילום: גיא חיימוביץ'
ההבדלים העיקריים בין צפע וזעמן מטבעות הם: 1) דוגמות הגב – לצפע עקלתונים מחוברים, ולזעמן מטבעות ברורים ומופרדים המתחברים רק באזור הזנב.
2) דוגמות הצד – לצפע פסים עבים ולמטבעות 2 "שכבות" של עיגולים, כשהעיגולים של השכבה השנייה תחומים בהילה לבנה – צהובה.
3) דוגמת הראש – לצפע V עבה המתחבר באף, ולמטבעות 2 פסים דקים יחסית.
4) אישון העין – לצפע אישון מאונך, חתולי, ולמטבעות אישון עגול.
5) מבנה הגוף – לצפע יש גוף עבה ביחס לאורך, ולמטבעות גוף דק ביחס לאורך.
**בנוסף לרוב הצפעים יש כתם כתום בלחי.
בשביל למנוע מנחשים להיכנס לביתכם צריכים לעקוב אחר עקרון פשוט, שלושת המ"מים – מסתור, מזון ומים. בשביל שנחש יישאר באותו המקום הוא צריך את שלושת הדברים האלה, אם אתם לא רוצים שנחשים ייכנסו אליכם הביתה, סדרו את הגינה, אל תשאירו דברים זרוקים על הקרקע, וגזמו את הצומח וכך גם המכרסמים לא יכנסו. מה עושים אם נכנס אליי נחש הביתה? לצלם את הנחש ולהתקשר ללוכד נחשים או לעירייה שתספק לוכד בחינם. עד שהלוכד יגיע הביתה הוא יוכל לזהות את מין הנחש ולהדריך אתכם כיצד לפעול. לדוגמה, אם הנחש נכנס לחדר, הלוכד ינחה אתכם לשים מגבת מתחת לדלת החדר כדי שלא יוכל לצאת. חשוב מאוד להרחיק חתולים מהנחש עקב חשש לפגיעה בנחש וסכנה לחתולים. הדבר החשוב ביותר הוא לא לנסות להרוג (!!) או לתפוס את הנחש לבד, שכן רוב ההכשות מתרחשות כשמנסים להתעסק עם הנחש או דוחפים גפיים למקום המסתור שלו.
אם הוכשתם על ידי נחש יש יותר דברים לא לעשות מאשר לעשות. צריך להזמין אמבולנס במיידי, להוריד תכשיטים, לא לשים חוסם עורקים, לשבת במקום ולהירגע ולנסות לצלם את הנחש. חשוב מאוד לא לנסות להתעמת עם הנחש ולא לנסות "להשיג" נקמה מכיוון שהנחש עלול להכיש בשנית.
כל הכשה של נחש מסכנת חיים ועלולה להסתיים ברע. עם זאת, כ 300 הכשות מתרחשות בשנה ובממוצע, פחות מבן אדם אחד בשנה מת מהכשה. כחצי מהכשות הצפע הן הכשות יבשות, הכשות שהנחש לא מחדיר בהן ארס ונועדו רק לאזהרה. כ90 אחוז ממקרי ההכשות מתבצעים על ידי הנחש הלאומי, הצפע, בעוד שכ9 אחוז ממקרי ההכשות מתרחשים על ידי מחליפו המדברי של הצפע, אפעה, וכאחוז ממקרי ההכשות קורים על ידי שאר הנחשים הארסיים (עכן קטן, עכן גדול, עכן חרטומים, שפיפון, פתן שחור, צפעון שחור וצפע חרמון).
למרות שצפעון שחור נחשב לנחש הכי ארסי בארץ, ההכשה הכי מסוכנת הינה של צפע מצוי בגלל עומק ההכשה וכמות הארס הרב בבלוטות.
חשוב לזכור!
כל הזוחלים והדו חיים בארץ (צבים, נחשים, לטאות, צפרדעים וסלמנדרות) הם בעלי חיים מוגנים על פי חוק וכל פגיעה בהם/ החזקה שלהם בשבי/ החזקה שלהם בידיים, הינה עבירה על החוק.
מעבר לחוק, מכרסמים מעבירים מחלות הרבה יותר מסוכנות מכל הכשה של נחש. הנחשים מווסתים את אוכלוסיית המכרסמים ומהווים טורפים ונטרפים חשובים. במקום להזמין מדביר בגלל ריבוי מזיקים בסביבה, הנחשים יכולים לעשות את העבודה בלי לקבל תשלום, כך ששמירה עליהם טובה גם לכיס שלכם וגם לטבע כולו.
** תודה לגיא חיימוביץ' על התמונות
Commentaires