top of page
מתן עובדיה

המסע לפולין – טוב או רע?

בכל שנה יוצאים עשרות אלפי בני נוער, תלמידי בתי ספר וחניכי תנועות נוער ישראלים, במועדים שונים (בדרך כלל בחודשים ספטמבר, אוקטובר, וסביב יום הזיכרון לשואה ולגבורה באפריל), לסיור בפולין, בעיקר לאתרים הקשורים לשואה. המשלחת הראשונה יצאה ב-4 באפריל 1965, ביוזמת פרדקה מזיא, חברת המחתרת היהודית במלחמת העולם השנייה, שהגתה את הרעיון בעקבות השתתפותה במשלחת לציון 20 שנה למרד גטו ורשה ב-1963. המשלחת, שלוותה על ידי מזיא, שמחה הולצברג ויורק פלונסקי, השתתפה בטקס ציון 20 שנה לשחרור מחנה אושוויץ. לאור ההדים החיובים מן הביקור, בשנה שלאחר מכן, באוגוסט 1966, יצאה משלחת שנייה, הפעם בחסות משרד החינוך. משלחת זו לוּותה על ידי מזיא ביחד עם המפקח הארצי גרשון ברגסון והמפקח סימון בר זמרא. בשנת 1967 יצאה משלחת נוספת, אולם לאחר מלחמת ששת הימים באותה שנה, ניתקה פולין את יחסיה הדיפלומטיים עם ישראל והמסעות נפסקו. לאחר 16 שנים חודשו המשלחות והמשלחת הראשונה יצאה ב 1983. לאחר מכן, כמעט בכל שנה היו יוצאים עשרות בני נוער מרחבי הארץ למסע לפולין. המסע כולל בתוכו ביקור במחנה ההשמדה אושוויץ וביקור באתרים שמנציחים את זיכרון השואה ברחבי פולין. במסגרת המסע נפגשים גם בני נוער ישראלים עם בני נוער פולנים ודנים איתם בענייני השואה.

בשנת 2020 בוטל המסע לפולין בגלל מחלוקות בין ישראל לפולין לגבי הנושאים שיוצגו לתלמידים אשר מבקרים שם. השנה, לאחר שלוש שנים מביטול המסע, הוא מתוכנן לחזור לפעילות. אבל משהו במסע השתנה בשלוש השנים האלו. ידוע לכולם שפולין 2015 הפכה לסוג של דיקטטורה מודרנית מאז שנת 2015, והיא זאת שרוצה לשנות דברים חשובים בתוכן המסע לפולין. במאמר זה אציג מה השתנה.

בהסכם החדש לגבי המסע לפולין, פולין דורשת שהמשלחות הישראליות יבואו לבקר באתרי הנצחה משותפים ליהודים ולפולנים שרובם משווים את רצח הפולנים לרצח היהודים ושמים אותם באותו מעמד, למרות שידוע לכל כי רצח היהודים על ידי הנאצים היה גרוע בהרבה מרצח הפולנים.

בנוסף, כחלק מההסכם, הפולנים "ממליצים" למשלחות הישראליות ללכת לאתרים מסויימים, מהם יחויבו בתי הספר לבחור לפחות אתר אחד בו יבקרו. הרשימה הפולנית מכילה בעיקר מוזיאונים העוסקים בעוולות שכוונו נגד הפולנים במהלך מלחמת העולם השנייה, בקורבנות שספגו ובהאדרת מעשי הגבורה של בני עמם, במטרה לנסות להוריד מעצמם קצת את האחריות על מה שעשו בשואה ליהודים. שניים מאתרים אלה מוקדשים ל"חיילים המקוללים", מחתרת אנטי-קומוניסטית שנלחמה נגד שליטת ברית המועצות במדינה בשלהי המלחמה. אחד ממנהיגיה המונצחים במוזיאונים הוא יוזף קוראש.

קוראש, המכונה "אוגין", הוא דמות שנויה במחלוקת, שלפי חלק מההיסטוריונים היה אחראי יחד עם ה"חיילים המקוללים" לרצח יהודים ממניעים אנטישמיים. רק לפני חודשיים התעוררה סערה סביב הצגת מטבע חדש עם דמותו.

המסע לפולין נועד כדי להנציח את השואה וכדי לספר את הסיפור בצורה טובה יותר, מעבר למה שמלמדים בבית הספר, ולא כדי להיות מסע שיווקי לפולנים הנועד לצייר את דמותם באור חיובי יותר ולעוות את ההיסטוריה לטובתם.

לסיכום, המסע לפולין הוא דבר חשוב מאוד וכן מומלץ לצאת אליו, כל זאת במידה ובתי הספר לא יבחרו את אותם אתרים המנסים לעוות את ההיסטוריה ולהעביר את המסר ההפוך מהמסר שהמסע מכוון אליו מלכתחילה. המסע הוא הזמן של כל אחד להבין לעומק את נושא השואה וללמוד על בני עמנו שסבלו שם ועל חייהם בתוך הגטאות. אם לא ניתן יד למעשי הפולנים ונבין שאחריות השואה היא גם עליהם, נאפשר למסע להיות משמעותי ומלמד באמת.


Comments


bottom of page