האם יש סדר בסדר?
- מארק לבטון
- 10 באפר׳
- זמן קריאה 3 דקות
ליל הסדר קרב ובא. בעוד ימים ספורים נתכנס כולנו יחד סביב שולחן החג, נשיר בשמחה את "מה נשתנה", נקרא בקפידה את ההגדה, נזכיר את יציאת מצרים ונחגוג את אחד הרגעים המשמעותיים ביותר בהיסטוריה היהודית – הרגע שבו עם שלם עבר מעבודות לחירות, מכאוס לארגון, מחוסר ודאות לחיים שיש בהם מטרה ותקווה. אך כאשר אנו מביטים אל העולם של שנת 2025, נדמה שהמציאות שסובבת אותנו משדרת מסר שונה לחלוטין: בזמן שהטקסים שלנו נשארים מסודרים, מובנים ומדויקים. חגיגה של החופש שלנו בתור עם – המציאות שמתקיימת מעבר לדלתות בתינו נראית כמרחב חסר יציבות, עליה במתחים, טלטלות ומשברים בלתי פוסקים וישראלים שעדיין לא קיבלו את חירותם מאז 2023.
עסקת החטופים נעצרה – התקווה שנעלמת
במשך חודשים רבים, ניהלו ישראל, ארצות הברית וארגונים בינלאומיים משא ומתן מתמשך, מורכב ולעיתים קרובות מתסכל, מתוך שאיפה עיקשת להביא לשחרורם של החטופים שנפלו בשבי חמאס במהלך מתקפת הטרור המזעזעת של אוקטובר 2023. בתחילת החודשים ינואר ופברואר, היה נדמה שסוף סוף מסתמנת התקדמות משמעותית, ושאולי העסקה המיוחלת קרובה למימוש, אך כל התקוות הללו נמחצו בבת אחת כאשר המשא ומתן הופסק באורח פתאומי וללא התרעה מוקדמת, מותיר רבים בתחושה קשה של הלם, אכזבה ותסכול עמוק.
ההודעה על הפסקת השיחות היכתה בעוצמה רבה במיוחד בקרב משפחות החטופים, אותן משפחות אשר חיו במתח תמידי, בדאגה שאינה מרפה, והמתינו בנשימה עצורה לכל בדל מידע או סימן לשינוי במצב. הציפייה הארוכה נתקלה בקיר אטום, והכאוס שנוצר סביב סוגיית המשא ומתן רק העצים את הכאב. עצירת העסקה הייתה תוצאה של מספר גורמים מרכזיים: חמאס הציב דרישות מחמירות ונוקשות, ישראל הגיבה בזהירות ובחשש, והמעורבות של גורמים זרים, שכוונותיהם אולי היו טובות, לא הצליחה להניב פריצת דרך אמיתית.
עבור משפחות החטופים, כמו גם עבור רבים מאזרחי ישראל, חג הפסח הקרוב יהיה קשה מנשוא. בעוד שולחנות הסדר יתמלאו בקולות צחוק ושירה, המשפחות הללו ירגישו את חסרונם של יקיריהם באופן החד והכואב ביותר. השאלה הגדולה שמעסיקה רבים היא איך אפשר לחגוג חירות כשבני משפחה ואזרחים ישראלים נותרים בשבי, רחוקים מכל תקווה לשחרור קרוב.
מתיחות הולכת וגוברת בין אירופה לארצות הברית
אם נדמה היה שהכאוס מוגבל אך ורק לגבולות ישראל ולמתחולל במזרח התיכון, הרי שהתפתחויות בינלאומיות מהחודשים האחרונים מבהירות תמונה שונה לחלוטין. לאחר כניסתו לתפקיד של הנשיא ה-47 של ארצות הברית מוקדם יותר השנה, החלו היחסים בין ארצות הברית לבין מדינות אירופה להידרדר בצורה מדאיגה. המתיחות, שהחלה עוד בשנים קודמות, החריפה משמעותית עקב שורה של החלטות דרמטיות מצד הממשל האמריקני, שכללו צעדים אגרסיביים יותר בהתערבות במלחמה באוקראינה, ניסיונות להפעיל לחץ על מדינות אירופה בנוגע לשיתופי פעולה כלכליים, והכרזות שנויות במחלוקת על שאיפתה של ארצות הברית להרחיב את השפעתה בשווקים בינלאומיים, לרבות באסיה ובקנדה.
באופן ספציפי, הצהרותיו של הממשל החדש, שכללו בין היתר את האפשרות לבחון סיפוח עתידי של גרינלנד וקנדה לשטחי ארצות הברית, גררו תגובות נזעמות ברחבי העולם, נתפסו כפגיעה בריבונות של מדינות אחרות והובילו לתגובות קשות מצד מדינות אירופה והמזרח הרחוק. כתוצאה מכך, האיחוד האירופי החל לקדם מהלכים כלכליים עצמאיים שנועדו לצמצם באופן דרמטי את התלות הכלכלית שלו בארצות הברית, מהלך שנתפס בוושינגטון כצעד חמור של חוסר נאמנות וכאיום ממשי על האינטרסים האמריקאיים בזירה העולמית.
החרפת היחסים בין המעצמות לא נותרה ברמה ההצהרתית בלבד, אלא באה לידי ביטוי גם בהשפעה מוחשית על כלכלות העולם, יצרה תחושת אי-יציבות בשווקים הפיננסיים, והעלתה את מפלס המתיחות הגיאופוליטית לרמות שלא נראו מזה שנים. מומחים רבים מזהירים שהמגמות הללו עלולות להוביל למתיחות צבאית חדשה שתשפיע לא רק על מדינות המזרח התיכון, אלא גם על יחסי הכוחות בין המערב לבין מדינות אסיה והמזרח הרחוק.
סדר עולמי חדש או כאוס מתמשך?
ליל הסדר הוא חג המסמל עבור העם היהודי תקווה, חירות, שחרור ותחושה של סדר ושליטה בגורלנו. אולם כאשר אנו בוחנים את המציאות שסביבנו, עולה שאלה לא פשוטה: האם באמת ניתן לומר שהעולם של היום נמצא במצב של סדר? אי-הוודאות הפכה לגורם דומיננטי בכל היבט בחיינו – מהמערכת הפוליטית הישראלית, דרך השינויים ביחסים הבינלאומיים, ועד למשברים הכלכליים שמטלטלים את העולם כולו.
ברגעים כמו אלה שבו נדמה שהכאוס שולט, רבים שואלים את עצמם – האם הסמליות של חג הפסח עדיין רלוונטית? האם אנו מסוגלים לחגוג סדר כשברקע משתוללת מציאות בלתי צפויה? האם השנה הבאה תהיה זו שבה נראה שינוי אמיתי ויציבות מחודשת, או שדווקא אנו עומדים בפני תקופה ארוכה נוספת של חוסר ודאות ופחד מהעתיד?
חג הפסח – תזכורת חשובה לנקודת האור
למרות כל האתגרים, חג הפסח נושא עמו מסר עמוק וחשוב שנותר רלוונטי בכל תקופה. אם יש משהו שההיסטוריה לימדה אותנו, הרי שזהו הכוח הטמון בתקווה. גם כאשר נדמה שהעולם הולך ומתערער, חג החירות מזכיר לנו שבכל תקופה בהיסטוריה האנושית, גם מתוך הבלגן הגדול ביותר, ניתן להיוולד מחדש סדר חדש ויציב יותר.
אם נלמד מהעבר, נגלה שדווקא ברגעים של חוסר ודאות, יש עלינו להמשיך להאמין כמו שעם ישראל המשיך להאמין כאשר הועבדו במשך מאות שנים וכך ניתנה להם ההזדמנות לבחור לפעול, להשפיע וליצור שינוי. אולי בשנה הבאה, כשנתכנס שוב לליל הסדר, נוכל להביט לאחור ולראות עולם יציב יותר, בטוח יותר ושקט יותר – לא רק בין דפי ההגדה, אלא גם במציאות שבה אנו חיים.
אני מאחל לכולכם חג פסח שמח ושנת לימודים מוצלחת. מארק לבטון י'1

Comments