top of page
עומר שמעיוביץ'

בסופו של דבר: חגיגות יום המוזיקה העולמי לאחר הקורונה

מאז הקמתו בשנת 1975, יום המוזיקה הבינלאומי מספק סיבה למסיבה ולחגיגת כוחה של המוזיקה לאחד אנשים, להתעלות מעל מחסומי שפה ותרבות ולקרב לבבות. בשיא מגפת הקורונה כשהעולם החל להתמודד עם המגיפה, חגיגות יום המוזיקה הבינלאומי עברו שינויים משמעותיים, אך שינוי הצורה של המוזיקה מקונצרטים ומופעים פיזיים לאירועים וירטואליים, מילא תפקיד מכריע בנתינת תקווה בתוך האתגרים אשר עמדו בפני מיליונים ברחבי העולם. בכתבה זו אסקור את השינויים שנערכו בצורת הנגשת המוזיקה במהלך המגיפה וההשפעה על אירועים בימינו.

יום המוזיקה הבינלאומי נוסד ב-1975 על ידי המוזיקאי האמריקני ג'ואל כהן ונערך ב-21 ביוני מדי שנה. החגיגה הזו מוקדשת להכרה בהשפעה העמוקה של המוזיקה על היכולת לגשר על פערים ולקרב לבבות ללא קשר לשפה, לתרבות ולמוצא. בשלוש השנים האחרונות, לאור ההשפעה הקשה של מגיפת הקורונה, אנו יכולים לראות את החשיבות של יום זה ואת כוחה של המוזיקה אשר שימשה כאור בקצה המנהרה, מקור של נחמה, תקווה ואחדות בזמנים מאתגרים כמו אלה.

מגיפת הקורונה חייבה ביצוע שינויים משמעותיים באופן שבו נחגג יום המוזיקה הבינלאומי. קונצרטים פיזיים והופעות חיות הוחלפו באירועים ווירטואליים, המאפשרים לאנשים להשתתף בבטחה מבתיהם. מוזיקאים ואמנים נאלצו לאמץ את המדיות החברתיות וביניהן יוטיוב, ספוטיפיי, אפל מיוזיק וטיקטוק, כדי ליצור קשר עם קהל רחב של אנשים ולהמשיך לשתף איתם את המוזיקה שלהם. המעבר הזה לאירועים מקוונים לא רק סיפק אמצעי ליצירת קשר עם קהל רחב יותר, אלא גם הראה את החוסן והחשיבות של מוזיקה בתקופות משבר: לאורך המגיפה, למוזיקה היה תפקיד מכריע במתן נחמה לאנשים ברחבי העולם. היא שימשה כשפה אוניברסלית אשר מתעלה מעל מחסומים ומטפחת תחושת אחדות. אנשים פנו למוזיקה כמקור השראה, ומצאו נחמה בשירים המבטאים רגשות וחוויות משותפות. הרבגוניות של המוזיקה אפשרה לאומנים להעביר מסרים של תקווה, חוסן וסולידריות, ולקרב בין קהילות למרות הגבלות הריחוק הפיזי שנאלצו הממשלות להפעיל בשל הקורונה.

יתרון משמעותי אחד של חגיגות וירטואליות הינו הנגישות המוגברת שהן מציעות. עם הסרת מחסומים פיזיים, אנשים ממקומות שונים בעולם יכולים כעת להשתתף באירועי יום המוזיקה הבינלאומי. זה הוביל להערכה רבה יותר עבור מגוון של ז'אנרים וסגנונות מוזיקליים הקיימים ברחבי העולם. הפלטפורמה המקוונת יצרה הזדמנויות לאומנים פחות מוכרים לזכות בהכרה ואפשרה חילופי תרבות ושיתוף פעולה בקנה מידה חסר תקדים. כשם שאפילוג משמש כשיקוף של אירועים וחוויות, יום המוזיקה הבינלאומי משמש כהשתקפות קולקטיבית של ההשפעה והחשיבות של המוזיקה בחיינו. חגיגות השנה ללא ספק יספקו הזדמנות להסתכל לאחור על האתגרים שניצבו בפני האנשים והאומנים במהלך המגפה.

באופן משמח, יום המוזיקה הבינלאומי לשנת 2022 נחגג פרונטלית, וזאת לראשונה מזה 3 שנים - מאז 2019, השנה בה החלה המגפה. הופעות בולטות ביום המוזיקה של שנה שעברה כללו את: Make Music Day Miami - חגיגה שהתרחשה בארה"ב בשנת 2022, בה התקיימו הופעות רבות בחופי מדינת מיאמי, ברחובות ובאולמות. בנוסף לכך, כל הפריטים בחנויות נמכרו בחינם לכבוד מאורע זה. אירוע בולט נוסף היה אירוע A fest for all - אירוע שהתרחש בעיר בנגלור בהודו שסבב סביב הנושא של "חזרה לחיים" בהשראת מגפת הקורונה, ובמהלכו השתתפו 45 מוזיקאים שונים בשלוש במות שונות וגדולות מאוד. אירועים אלו מייצגים מספר דוגמאות מעטות לחזרה עצמה לשגרה ולשיקום החברתי שהתרחשו בשנה שעברה, ומראים את הרצון של אנשים לחגוג את החופש והשחרור שלאחר המגפה ואת הכוח של המוזיקה לאחד אנשים.

יתר על כן, מועצת המוזיקה הבינלאומית, הארגון שעומד מאחורי יום המוזיקה הבינלאומי, יזמה פרויקט מיוחד בשם "צלילי תקווה". פרויקט זה נועד לאסוף ולהציג מוזיקה שהולחנה במהלך המגיפה, המשקפת את הרגשות והחוויות המגוונות של מוזיקאים ברחבי העולם. האלבום, הכולל תרומות של אמנים מכל הז'אנרים, שימש עדות לכוחה החשוב עד אין קץ של המוזיקה בזמנים מאתגרים.

ככל שהעולם ימשיך לנווט בנוף החדש שלאחר המגפה, יום המוזיקה הבינלאומי ימשיך ויתפתח עוד יותר. הלקחים שנלמדו מחוויית המגיפה יעצבו חגיגות עתידיות וידגישו את המשמעות העצומה של המוזיקה בחיינו. אירוע שנתי זה ימשיך לספק פלטפורמה למוזיקאים וחובבי מוזיקה להתאחד, לחגוג את הגיוון ולהדגיש ברבים את חשיבותה של המוזיקה.


コメント


bottom of page