top of page

אליס מילר - סיפור של שבירת קיר הזכוכית

אליס מילר, באמצעות תכונות של אומץ וגבורה, הליכה אחר האמת שלה והשאיפות שלה, כוח רצון ופמינזם הצליחה במטרה של להיות האישה הראשונה בקורס טיס. זהו סיפורה הלא ייאמן של אישה שמבחינתה השמיים אינם הגבול, אישה שמתנהלת בעולם דרך הלב ואינה נותנת למוסכמות, לגבולות ולמציאוּת לקלקל את החלומות שלה - טל שטנגר.


אליס מילר הינה פמינסטית. היא שיפרה את מצבן של הנשים. היא הייתה צעירה, חצופה ונחושה כאשר עתרה לבג"ץ שהפך אותה לסמל המאבק לשוויון זכויות לנשים בישראל.

ב-8 בנובמבר 1995 הוגשה עתירתה של אליס מילר לבג"ץ על ידי האגודה לזכויות האזרח ושדולת הנשים. בעקבות עתירתה נתקלה מילר ביחס מזלזל ושוביניסטי אפילו מנשיא המדינה, עזר ויצמן, שלפי עדותה אמר לה: "תשמעי מיידלע, את ראית פעם גבר סורג גרביים? ראית פעם אישה כירורגית או מנצחת על תזמורת? נשים לא מסוגלות לעמוד בלחצים הדרושים מטייסי קרב" .בג"ץ קיבל את העתירה והורה לצה"ל להשוות את זכויותיהן של נשים לאלו של גברים.

בעקבות העתירה נפתחו בפני נשים הכשרות שונות שהיו עד אז סגורות בפניהן, בהן קורס טיס, קורס חובלים, קורסים שונים בחיל התותחנים, מערך הנ"מ בחיל האוויר הישראלי ומשמר הגבול. התיקון לחוק שירות ביטחון, מינואר 2000, השלים את פסיקת בג"ץ בעגנו את זכותה של חיילת להתנדב למקצועות לחימה, שנקבעו על ידי שר הביטחון. מאז שנתקבלה העתירה, התקבלו נשים לקורס טיס, שדרישותיו הותאמו ליכולותיהן, ומקצתן סיימו אותו בהצלחה. כך, ב-2001 הפכה רוני צוקרמן לטייסת הקרב הראשונה בצה"ל. בשנת 2000 נוסף לחוק שירות ביטחון סעיף 16א, שאותו יזמה ח"כ נעמי חזן בעקבות פרשת אליס מילר, והוא קובע את העיקרון לפיו לכל אישה יש זכות שווה לזכותו של גבר למלא תפקיד כלשהו בשירות הצבאי, אלא אם כן הדבר מתחייב ממהותו ומאופיו של התפקיד.

להלן מספר דרכים בהן נשים יכולות לעבוד עם פמינזם:


דעי לעמוד על שלך

אישה חזקה יודעת מה מגיע לה. אל תוותרי רק מפני שהמאבק נראה קשה מדי, ההפך - הישארי והילחמי על מה שאת זקוקה לו וחושקת בו, עד שאת משיגה אותו.


תני מעצמך

אם את מגדירה את עצמך כאישה חזקה, ודאי יש לך הרבה מה לתת לאחרים. השתדלי לנצל את החוזק שלך כדי לעשות טוב לחברה שאת חלק ממנה ולתמוך במה שאת מאמינה בו. אל תצפי לתמורה, עשי זאת כי את מעוניינת לתרום.


היי מודעת לחולשות והחוזקות שבך

אישה חזקה אמיתית מודעת לעצמה. חשוב שתדעי במה את טובה, מה את יכולה, מה טוב בשבילך ובמה את חזקה; וגם את הצד השני: במה את פחות טובה או יותר חלשה, מה עשוי פחות להתאים לך ומה את יודעת שאת ממש לא מסוגלת לעשות. דעי להציב את הגבולות שלך לעצמך.


האמיני בעצמך

אל תתני לאף אחד לערער את הביטחון שלך. דעי מה את שווה ולאן את מסוגלת להגיע ואל תתני לאף אחד לומר לך אחרת. את לא צריכה אנשים שיגידו לך מה את יכולה או לא יכולה לעשות, את רק צריכה שאת תגידי לך. את לא פחות טובה מאף אחד


נסי להיות מובילה

מנהיגה טובה סוחפת אחריה אנשים מבלי להכריח אותם לבוא אחריה. הקסימי אחרים ברעיונותייך, הסבירי למה דווקא את טובה (וכן, את יכולה!) כדי להגשים אותם ולהוביל קבוצה ודעי לנהל אותה נכון. אל תתנהגי כמו "בוסית" אלא כמו "לידרית" - עשי למען החזון והקבוצה בדיוק כמו שהם עושים למענך ואפילו יותר.


הבי והעריכי את עצמך

את החברה הכי טובה של עצמך ואת זו, שבסופו של דבר, חיה עם עצמך. יש הרבה מה לאהוב בך, החציני את אותם הדברים. זו לא בושה, ההפך - את רק צריכה להיות גאה בעצמך שאת מסוגלת לעשות את זה וגם אין סיבה שלא.


עשי הכל כדי להתגבר על מכשולים

גם האוטו החזק ביותר צריך דלק, אל תתני לאבן קטנה בדרך לעצור אותך. דעי מה מחזק אותך ונותן לך כוח ואל תחשבי שנפילה קטנה היא סוף המסלול. יש עוד הרבה להמשיך, חשבי כיצד.


קחי אחריות לטעויות שלך והודי בהן

כולנו טועות, זו לא בושה ומדובר בגדולה לדעת להצביע על הטעות ולנסות לתקן אותה (ואם לא ניתן, לדעת לא לחזור עליה). הדבר רק יוסיף לחכמת החיים שלך, חיצונית ופנימית.


דעי מתי יש לוותר

למרות שיש לתת הכל כדי לנסות להגיע למטרה - זכרי שזה בסדר גם לא להגיע אליה. אל תוציאי מעצמך את המיץ כשאת רואה שמשהו ממש בלתי ניתן להשגה. זה בסדר להתעייף ולהישבר, כל עוד את שומרת על הכוחות הנפשיים והפיזיים שלך. את לא חייבת להיות חזקה כל הזמן...


הישארי צנועה

אישה חזקה אמיתית, לא צועקת לעולם שהיא אישה חזקה. אישה חזקה מודעת לחוזק שלה בעיקר מבפנים ומשאירה אותו לעצמה. אל תורידי איש, אל תגרמי לאף אחד להרגיש נחות ממך או לקנא בך, סמכי על הביטחון העצמי שלך והשתדלי להרים אנשים שזקוקים לכך.


לסיכום, אליס מילר, אישה חזקה אשר הנחילה שינוי בעולם, יכולה גם ללמד, עם תכונותיה המרשימים, נשים אחרות איך להילחם לשוויון וצדק.

bottom of page