top of page
תמונת הסופר/תניצן

עליית המחירים בישראל – מה גורם לכך, והאם ניתן לעצור את זה

אז בטח שמתם לב שבזמן האחרון המחירים של הכל עלו, של בגדים, נעליים, מזון וכו'... מתסכל נכון ? אבל האם אתם מבינים למה זה קורה, ואת עומק הבעיה ?

אני אסביר את התופעה, למה היא מתרחשת, האם ניתן לעצור אותה, ואולי הכי חשוב – מי מרוויח ממנה, ומי מפסיד. ? -ניצן ז2


דבר ראשון – למה דווקא עכשיו

אז למה דווקא עכשיו מעלים את המחירים, ובכן יש כמה סיבות, הראשונה, היא ששכר המינימום עלה – וכך הצרכנים נהיים פחות רגישים לעלות המוצרים, בנוסף היצרניות משלמות יותר לעובדים. וגם קיצור שבוע העבודה שאושר בחודשים האחרונים, משפיעים על ההוצאות של החברות, והן מחפשות דרכים נוספות שבהן ניתן יהיה לפצות על כך.

לרשתות נוח להפנות את האש לספקיות ולטעון שהספקים מבקשים יותר כסף או שחומרי הגלם התייקרו, אך זו לא המציאות. ההתייקרות שעליה מדווחות חברות המזון היא רק חלק מהיקף ההתייקרות שיגיע אל הצרכן. למה הכוונה? רשתות המזון מקבלות את המחירונים ומוסיפות אליהם גם את שיעור הרווחיות שהן גוזרות על המוצרים וגם את תוספת המע"מ.


מי מרוויח ומי מפסיד מכך

אז מי שמפסיד מזה – הם כמובן אנחנו הצרכנים שנאלצים בלית ברירה לשלם יותר על חומרים בסיסיים כגון: קוטג', קטשופ, טונה, שמן זית, גבינה, פסטה וכו'... אז מי מרוויח מזה ? גורמים בכירים בענף מציינים כי לפחות חלק מהקמעונאים דווקא מרוצים מעליית המחירים ומנצלים את ההזדמנות כדי לשפר גם הרווחיות שלהם. נהפוך הוא, אומרים לנו אותם גורמים, כשאנחנו שואלים אם הקמעונאים צפויים לבלום את עליות המחירים, אז מסתבר שהם דווקא מעודדים אותם לייקר כדי שגם הם יוכלו ליהנות מכך.


האם ניתן למנוע מזה לקרות , ואם כן אז איך?

ברור שאפשר! תמיד אפשר להפעיל לחץ על חברות הענק ולגרום להם להוריד חזרה את המחירים, ניקח לדוגמא את קיץ 2011 בו הייתה את ההפגנה על עליית מחיר הקוטג' וזה עבד מצויין – צריך לדעת לנקוט יוזמה למקרים כאלו.



Comments


bottom of page