״נחש צפע״ כיום צמד המילים הללו נשמע רגיל לחלוטין, סוג של נחש… אבל, למי שהיה במלחמת המפרץ בין 17.1-28.2.1991 ״נחש צפע״ היה סיוט בלהות! לדעתי, מלחמת המפרץ הראשונה זו אחת המלחמות הכי מסקרנות ומרתקות שהיו לנו, בכתבה סקרתי את הנושא וקיי מתי ראיונות עם קרובי משפחה שהיו שם כדי לספר. -רונה שוורץ ז2
ב-17.1.91 במסגרת מלחמת המפרץ הראשונה החל מבצע ״סופה במדבר״ במתקפת אווירית של כוחות קואליציה בת 34 מדינות כנגד עיראק, לאחר שזו פלשה לכווית. הממשלה העיראקית בראשות נשיא עיראק סדאם חוסיין הודיעה עוד טרם הפלישה לארצה, שבמקרה של מלחמה היא תתקיף את ישראל בטילים. מחשש שישראל תותקף בנשק כימי, חולקו לתושביה ערכות מגן שכללו מסכות גז ומזרקי אטרופין. כל משפחה התבקשה להכין בביתה חדר אטום, שבו תשהה בעת מתקפת טילים.
סדאם חוסיין היה איש מפלגת הבעת' והיווה דמות מרכזית בהפיכת 1968 בעיראק, אשר הובילה את מפלגתו לשלטון עוצמתי ארוך שנים. חוסיין היה נשיא עיראק בין השנים 1976-2003. ממשלו של סדאם הוביל בין השאר, למלחמת איראן–עיראק בין השנים 1980–1988 וכן למלחמת המפרץ בשנת 1991. לאחר משפט ארוך ביותר, בבוקרו של 30 בדצמבר 2006, הוצא חוסיין להורג בתלייה, והוא בן 69 במותו. מצלמות טלוויזיה תיעדו את ההכנות שקדמו לתלייתו, וכן פורסמה תמונתו לאחר ביצוע גזר הדין. תגובות סותרות הובעו בעיראק וברחבי העולם. בעיראק עצמה יצאו אלפי שיעים וכורדים לרחובות בקריאות שמחה על מותו של מי שכונה "הקצב מבגדאד". לעומתם, בקרב בני העדה הסונית בעיראק ובעולם הערבי התאבלו רבים על מותו של המנהיג.
אין כתבה שלמה על מלחמת המפרץ בלי נחמן שי, או ככינויו הידוע ״המרגיע הלאומי״. נחמן שי היה דובר צה״ל במלחמה, וכאשר הוא הופיע בטלוויזיה והתחיל לנאום, הכל נראה הרבה יותר רגוע. הוא תמך באזרחים המבולבלים וחסרי האונים ועזר להם להירגע ולהתנהל בצורה נכונה יותר. כיום נחמן שי הינו שר התפוצות, הוא התמנה לתפקיד זה ב-13.6.2021 עם הקמת הממשלה ה-36 בראשות נפתלי בנט, ראש ממשלת ישראל.
ב-28.2.1991 לאחר הודעת הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, על סיום המלחמה וגירוש הכוחות העיראקיים מכווית, נפתחה ועידת שלום בשטחי עיראק הכבושים על ידי כוחות הקואליציה, בה ניהלו שני הצדדים משא ומתן אינטנסיבי, ובסופו הושג הסכם הפסקת אש.
בשבועות האחרונים קיימתי מספר ראיונות עם אנשים שחיו בארץ במהלך מלחמת המפרץ הראשונה והסכימו להתראיין בנושא.
ריאיון עם לאה שוורץ:
אני: שלום לאה, איזה כיף שהצטרפת.
לאה: שלום, בשמחה.
אני: מלחמת המפרץ, מה האסוציאציה הראשונה שעולה לך לראש?
לאה: סקאדים על גוש דן ובמיוחד את מסיכות האב״ח.
אני: האם חששת באותה תקופה, אם כן ממה?
לאה: חששתי מהסקאדים שהופנו לכיוון גוש דן, וכמובן גם מהגזים הרעילים.
אני: מה השאיר אותך אופטימית באותה תקופה?
לאה: הדיווחים המרגיעים ברדיו ובטלוויזיה שידרו אופטימיות עבורי.
אני: תתארי את המצב בבית ואת ההתנהלות חיי היום יום שלך במהלך המלחמה.
לאה: בזמנו עוד עבדתי כאחות בבית חולים, בבית היינו 4 נפשות ובנוסף גם אמא שלי עברה להתגורר אצלינו בבית לתקופה זו על מנת להרגיש יותר מוגנת. אני עבדתי כרגיל, ובזמן האזעקות בבית היינו שמים את מסיכות האב״ח ושמנו בתחתית הדלתות סדינים לחים על מנת למנוע כניסת גזים לדר האטום.
אני: מהו הרגע שהכי זכור לך ממלחמת המפרץ?
לאה: כשהמלחמה נגמרה ב-28.2.1991 שמעתי על כך ברדיו וזו הייתה שמחה גדולה.
אני: במשפט איך היית מסכמת תקופה זו?
לאה: תקופה מלאת חששות לקיום מדינת ישראל.
אני: לאה, תודה רבה על הריאיון איתך… הכבוד כולו שלי.
לאה: היה לי לעונג.
ראיון עם ליאת כהן:
אני: שלום ליאת, איזה כיף שהצטרפת.
ליאת: שלום, שמחה להיות כאן איתך.
אני: מלחמת המפרץ, מה האסוציאציה הראשונה שעולה לך לראש?
ליאת: טילים, ארוחות הערב המוקדמות שהתקיימו מחשש שלא תתחיל הפגזת טילים באמצע הארוחה, כי לרוב ההפצצות היו בערבים.
אני: מהו הרגע שהכי זכור לך ממלחמת המפרץ?
ליאת: אזעקות וחבישת מסיכת האב"ח בזמן האזעקה. כשחבשנו את המסיכות היינו צריכים להוציא ממנה פקק על מנת לאפשר לנו לנשום. זכורה לי פעם אחת בה לא הוצאתי את הפקק ולא הבנתי למה אני מתקשה לנשום. אימי קלטה שהפקק אוטם את פתח הנשימה היא הורידה אותו וזרקה אותו לחצר ביתי.
אני: האם חששת באותה תקופה, אם כן ממה?
ליאת: חששנו מהחוסר וודאות, אני זוכרת את תקופה זו כתקופה מלחיצה מאוד.
אני: מה השאיר אותך אופטימית באותה תקופה?
ליאת: התמיכה של המשפחה שלי, ההתארגנות כל ערב למקרה שתהיה אזעקה היה משהו מאוד מגבש בין המשפחה ובין השכנים, מזכיר מעט את תקופת “שומר חומות״.
אני: תתארי את המצב בבית ואת ההתנהלות חיי היום יום שלך במהלך המלחמה
ליאת: אני זוכרת שהלכתי עם המסיכות לאוניברסיטה וכפי שציינתי בערבים היינו יחד מתכנסים כל המשפחה ערוכים למקרה שתהיה מתקפה.
אני: במשפט איך היית מסכמת תקופה זו?
ליאת: תקופה מטלטלת ולא פשוטה כלל של חוסר וודאות וחשש אשר ליווה אותנו בחיי היום יום ואף הקשה עלינו לקיים שגרת חיים רגילה.
אני: ליאת, תודה רבה על הריאיון איתך… הכבוד כולו שלי.
ולסיכום, בתקופת מלחמת המפרץ בהחלט הייתה תחושה של פחד בקרב האזרחים, תקופה של חוסר וודאות מוחלטת. אמנם זו הייתה מלחמה ארוכה מאוד שלמרבה הצער לאחר הפסקת האש התרחשה מלחמה בשם מלחמת המפרץ השנייה, בין התאריכים 20.3.2003-15.12.2011 על מנת להפיל את משטרו של סדאם חוסיין.
Comments